Retkisatamia

Onneksemme meille raikkaasta meri-ilmasta pitäville ihmisille on tuhansia saaria, joihin voi rantautua.

Nyt tarkoitan saaria, missä ei ole mökkiä tai taloa eli asutusta, oli se sitten pysyvää tai väliaikaista.

Osa saarista on ollut jo kauan veneilijöiden suosiossa ja niissä on tulipaikkoja ja kenties puuceet. Näistä joitakin kunnat tai jokin muu yhteisö ylläpitää, joten ne on yleensä myös karttoihin merkitty.

Kaikissa ei toki ole laituria vaan joko poijuihin tai ankkuroiden kiinnitytään saareen. Kaikissa ei ole edes kiinnitysrenkaita, joten silloin pitää itsellä olla kalliokiiloja mukana, ellei sitten rannan läheisyydessä oleviin puihin tai kiviin voi kiinnittyä.

Sittenhän meillä on lukematon määrä hyviä rantautumiskohteita, jotka pitää ihan itse löytää, ellei joku muu ole jo niitä löytänyt.

Tästä aiheesta olen jutellut useammankin kanssa aikaisemmin, että miksi ei kerättäisi yhteen paikkaan näitä retkisatamia. Siis rantautumispaikkoja, mitä ei kartoista löydy.

Kaikkihan eivät ole sellaisia merenkulkijoita, jotka rohkenevat mennä tuntemattomille vesille ja siten etsiä itselle uusia paikkoja.

Te, jotka olette jo seuranneet blogiani, olette huomanneet, että Sarza2 kulkee aika paljon omia ”polkujaan”. Enemmänhän me yövytään luonnonsatamissa, vai pitäiskö sanoa luonnonsaarissa, kuin ns kaupallisissa satamissa. Ei kyse ole mistään pihiydesta, vaan oman rauhan etsimisestä.

Toki, käymme vähintään neljän-viiden yön jälkeen satamassa, jossa pääsee saunaan ja kauppaa, saa juomavettä tankkeihin, mutta naftaa ei ole pakko saada. Sarza2:ssa on onneksi isot naftatankit, joten joka jakelupisteellä ei ole pakko piipahtaa. Jos lähdemme länteen päin Espoosta, tankkaamme Inkoossa niin seuvaan kerran tarvitaan naftaa Maarianhaminassa. Matkaa on kuitenkin silloin tehty n 200-250 merimailia, riippuen vähän missä matkalla ollaan käyty.

Sattumalta näin Facebookin Saariston satamissa keskustelua retkisatamien yleisestä tietojen puuttumisesta, tietenkin tartuin tähän. Tiesin, että minulla on aika monta saarta käytynä, joten olin valmis jakamaan tietoni myös muille. Aikaisemmin en vaan tiennyt jakelukanavaa. Toki tiesin Facessa olevan Satama-aarteet ryhmän, mutta jotenkin siellä jakaminen ei tuntunut parhaalta mahdolliselta tavalta. Koin sen jotenkin vaan hankalaksi.

Niinpä asia eteni, kun minuun otti yhteyttä Kaj Laaksonen, joka oli myös pähkäillyt samaa asiaa, mutta oli jo edennyt pidemmälle, eli luonut Google Mapsiin ”oman saitin”. Teknisesti en tiedä miten se luodaan, mutta sain häneltä tunnarit, miten voin lisätä sinne paikkoja, siis saaria, joissa olin käynyt, kuvien ja videoiden lisäksi pienellä tarinalla, lähinnä miten kiinnyt jne.

Siispä aloin täydentää karttaa tiedoillani. Onneksi olen taltioinut viimeisten muutaman vuoden ajalta lähes kaiken, kuvat sekä videot. Olenhan toki näistä paikoista blogissani jo kertonut, mutta että sain kuvat myös alkuperäisinä tähän uuteen karttaan, auttoi taltioinnissani aika paljon asiaa.

Tuosa alla olevasta linkistä pääsee katsomaan, kuinka paljon onkaan tietoja muistakin saarista, kuin mitä veneilykartoista löytyy.

Tulevana kautena, mikäli korona sen suo, aion toki jatkaa kartan täydentämistä.

tässä linkki Google Mapsiin
kuvankaapauksella, siniset palvelusatamia ja vihreät luonnonsaaria tai ilman palvelua olevia kohteita

Kaippa noista liki puolet on minun lisäämiä. Enkä suinkaan ihan kaikkia saaria ole karttaan lisännyt. Johtuu aika pitkälti syystä, että ovat vähän kinkkisiä lähestyä ja en viitsi niin muodoin saada jälkeen päin kommentteja aiheesta. Vain ns helpot paikat laittanut tuonne.

Kuten tuosta karttakuvasta näkee, on jo nyt siellä yli 230 kohdetta. Toki, osahan on merikorttiinkin merkittyjä, mutta kuitenkin, aika monta mahdollisuutta löytää oma uusi kohde.

Nyt vaan odottelemaan uutta veneilykautta ja uusia kohteita.

2 comments

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.