Ropleemia kerrakseen

Ropleemia kerrakseen

Tämä artikkeli on tuolta vanhasta, maaliskuulta 2017, mutta koska mielestäni koskettaa ehkäpä moniakin veneilijöitä, laitanpa sen uusiksi tänne uuteen osoitteeseen.

Mä olen jo jonkin aikaa tutkaillut tulevaa mobiiliongelmaa.

Ai miksikö tulevaa,

Kesä tulee ennemmin tai myöhemmin ja sen myötä Sarza2 saapi mennä veteen. Ja kun se kerran siellä vedessä on, on sitä hyödynnettävä mahdollisimman paljon.

Niinpä suuntaamme useimmin kuin arvaattekaan ulkomerelle, tai no, ainakin ulkosaaristoon.

Sielläpä nämä mobiililaitteet eivät tuppaa läheskään joka paikassa toimimaan. Jos nyt vaikka soittamaan pystyykin, niin tuo surffailu sosiaalisessa mediassa onkin sit niin ja näin.

Joskus se on ihan hyvä asia mutta ,,,

Minä haluan päivittää tätä blogiani ja sepä ei onnistukkaan niin helposti, kun pitää olla se nettiyhteys.

Jos vaikka vielä tekstiä saakin aikaiseksi ja jopa jollain tavalla ladattua tähän ympäristöön, onkin kuvien lähettäminen onkin sitten lähes mahdotonta.

Toki, nehän voi ladata sitten maissa, mutta kun on into päällä ja kuvia vaikka millä mitalla, niin kyllä ne haluais samoilla lämpösilla tänne laittaa.

reititin

Siksipä hommasin Tori.fi:stä tällaisen reitittimen ja siihen aikanaan sitten oman sim-kortin.

Tämä ottaa yhteyttä suoraan tukiasemaan ja jakaa joko wifi:nä tai jopa kaapelilla yhteyden niitä tarvitseville laitteille.

Nyt pähkäilyni lähinnä koskee entennia / antenneja.

Katolle tulee tod näk piiskamallinen

ja toinen sitten kiinni tähän reitittimeen, sellainen ”kanin korva”.

kallisantenni

Tuntuuvat antennit, siis hyvät, maksavan maltaita, joten meen nyt sitten tulevan suven halvemmalla versiolla ja jos se pelaa, niin eipä tartte uusia ostella.

harava-antenni

Tämmönen harava ois tehokas, mut kyl mä ”vähän” meinaan kattoo miltä se näyttää. Ei tää meidän vene nyt sentään mikään huvijahti ole, et sinne nyt mökki- tai taloantenneja katolle pistetään.

Siks toisekseen, noita pitäs suuntailla aina kun nettiä tarvii, ei kiitos.

kupuantenni- mimo

Tällaset ”lasikuitu”antennit, mitä viranomaiset käyttää, maksaa sit hunajaa kertaa kolma, jotka ois oikeesti bueno, mut kohtuus pitää kerjätessäkin olla.

Nää ois kyl aika räyhäkkään  näköset katolla …..

Miks näitä joutuu niin paljo tutkimaan, on yksinkertainen. Näissä on valtavat kantomatkaerot.

Myydään kaiken maailman hilavitkuttimia antenneina joilla ei tee yhtikäs mitää meriolosuhteissa. Mökillä tai kotioloissa menee hyvin, mutta meillä ”mökki” liikkuu ja usein aika kosteissa olosuhteissa suolalla maustettuna.

Lopulta päädyin piiska-antenneihin.

piiska-antenni

Ensimmäisenä kesänä oli vain yksi katolla ja se jänönkorva reitittimessä, mutta seuraavaksi kaudeksi hommasin toisen piiskan katolle. Ne ovat 90 asteen kulmassa toisiinsa nähden. ensimmäisessä versiossa toinen kohtisuoraan ylös, mutta sitten muutin ne molemmat 45 asteen kulmiin vaakatasosta katsottuna. Nyt sai paremmin yhteydet ja paljon pitemmältä, kuin kännyköillä.

Jos joku aikoo tehdä samanlaisen virityksen, kannatta seuraava asia ottaa huomioon.

Tämän reitittimen sitten keväällä rikoin melkeinpä heti.

12 volttisesta mukana tulevasta laturista johdot poikki ja sulakkeen kautta akuista virta. Kaikki meni niin kauan hyvin, kunnes tuli virtapiikki, eli yli 12,7 volttia, kun kytkin maasähkön päälle. Sieltä kun tulee 14,2 ja tämäpä ei sitä kestänyt.

jännitteen säädin

Hommasin uuden, jossa on sitten jo valmius 5g:hen, joka tuolloin tuntui kaukaisuudelta.

Sitten virta jännitteen säätimen kautta. Nyt antaa 12 – 12,2 volttia, joten kärähtämistä ei enää tapahdu.

Mielestäni projekti kannatti tehdä, koska nyt oikeesti yhteydet pelaa. Sen tajuaa vasta sitten, kun yrittää isoja tiedostoja, kuten videoita, ladata nettiin.

Viimekesän, 2019, aikana havaittiin, kun lähdettiin Utöstä pohjoisen kautta Ahvenanmaalle, oli ainut operaattori, joka toimi, Telia. Meillä oli mukana muutkin, siis DNA ja Elisa.

Siispä jatkossakin aion merellä käyttää vain Teliaa.

Tässäpä nää murheet olikin.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.