Retkiveneen valinnan vaikeus

Tämä on vanhasta blogista tänne otettu, koska oli eniten katsottu sivu.

Sarza2, Finmar Magnum

Kun läksin tutkimaan minkälaisen veneen halusin retkillemme eläkepäiviksemme, ei lopullisen valinnan tekeminen ollutkaan niin helppo kuin luulisi. Eritoteen, kun omasta mielestä tiesin veneistä aika paljon.

Toisaalta, olisin halunnut moottoripurjehtijan, mutta se idea ammuttiin alas saman tien. Minulle ilmoitettiin, että yhtään narua hän ei sitten kannella vetele!! Naru tarkoittaa oikeesti köyttä ; – ) ja niitähän mastollisessa vehkeessä riittää.

Siispä katseeni suuntautui moottoriveneisiin,

Kun selailin Nettiveneen tarjontaa, Madam nähdessään fiskarin, antoi ymmärtää haluavansa sellaisen

nidelv

Tässä hyvä esimerkki hyvästä fiskarista.

Norjalainen Nidelv 26. Karvan alle 8 metrinen, suht hyvät sisätilat, paitsi pieni negaatio, ohjaamossa rättikatto.

Tällaisen veneen ongelma on huonossa kelissä ajaminen.

Keli tarkoittaa metristä ja siitä ylittävää aallokkoa, ei välttämättä sadetta.

Vastaiseen tämmöinen menee kuin juna, mutta sitten,,,

Sivumyötäiseen taipumus keulan leikata eli kun keula osuu aallon pohjaan, saattaa keula kääntyä yht’äkkiä kuskin niin haluamatta takaisin päin jo ohitettuun aaltoon. Pahimmillaan vene kääntyy poikittain ja seuraava aalto keikuttaa venettä aikas pahasti, melkeinpä kaataa veneen joka tosin on erittäin harvinaista.

Kädet saa tällaisen veneen kipparilla käydä aika vinhaa tahtia kelissä ajettaessa mutta toisaalta, matka-ajossa on todella taloudellinen. Ei vie meidän nykyiseen verrattuna varmaankaan kolmatta osaa. Vaan eipä tällaisella voi sitten kiirekkään olla. Tämä sopiva vauhti on kolmas osa meidän matkavauhdista.

Albetross

Tässäpä olisi myös Fiskari, tai ainakin sen näköinen.

Albatross Flying, pituuta 8,70 ja n 3 metriä leveä.

Tarvittaessa kulkee jo ihan mukavasti, tuplat edelliseen, matka-ajossa n 15 solmua silti kulutuksen ollessa kohtuullinen, jos meidän veneeseen vertaa. Menee varmaankin vähän alle litralla per maili.

Ei venkuloi ihan niin pahasti kelissä kuin edellinen, johtuen kölistä, joka on aika massiivinen, joka puolestaan saattaa rajoittaa rantautumista matalaan saareen. Olis saattanut tulla jopa meille, mutta sillä hetkellä ne pari jotka oli myynnissä, olivat sen verran hintavia ettei meidän kynnet pitäneet. Erittäin hyvä ja turvallinen retkivene. 

Hankaluus perähytillisessä veneessä rantautuessa, kun ankkurin takia joutuu kiipeämään hytin yli. Se on tämän ikäisillä ihmisillä pikkasen ongelmallista, eikä varmasti enää ketteryys parane iän myötä.

Alla, Marsund 906, pituus numeroina.

Marsund

Saman oloinen mutta ei ole perähyttiä kuten  Albetrossissa.

Tämä olisi myös ollut harkinnassa, mutta tyssäsi edellisen kanssa samaan ongelmaan,,,, rahaan.

Tämän mallin huonoin puoli ; kone keskellä venettä ja hyttiä, vieden paraatipaikan.

Näitä tekee pikkuinen perheyritys Veneenrakennus Arne Andersson Pellingissä. Nyt uudemmat mallit ovat aika paljon parannettuja kuvassa olevaan, joten olisi oikeesti harkinnan arvoinen vaihtoehto.

Kalliita ovat hyvät veneet, vielä iäkkäämpinäkin. Hyvä vene pitää hintansa. ( ja pintansa)

Bluetooth aktiivisuusrannekkeet alk. 21,95€ – Lue arvostelut!
Älykellot ja -rannekkeet e-villen verkkokaupasta. Nyt ilmainen toimitus yli 70€ tilauksille!

Sitten on olemassa ns puoliplaanaavia, fiskarin ja liukuvan välimuoto.

Finmar Family

Finmar Family, erittäin merikelpoinen, Turussa tehty vene.

Perässä hytti, joten kone taas paraatipaikalla, jos akseliveto. Tehty paljon perävetoversioita, jolloin hytti jää paremmin käytettäväksi.

Kapeahko, joka asettaa pieniä rajoitteita sisustuksen järjestykseen. Olisi ollut useita tarjolla edulliseenkin hintaan, mutta en oikein syttynyt.

Kulultaan ja kulutukseltaan Albatrissin kaltainen.

Firman mentyä nurin, näistä muotesta pienin muutoksin tehtiin Seiskareita,  Oisko ollut Seiskari 27.

Sunmar 870

Sunmar 870 on runkomalli, jota saaristolaiset suosii peräkoppiversiona.

Tämä olisi ollut ehdoton ykkössuosikki, sattui jopa olemaan yksi myynnissa, mutta se hinta !!!!!

Oli yli kymppitonnin kalliimpi mitä maksettiin Sarza2:sta.

Olisi ollut todella merikelpoinen akselivetoinen keksintö.

Sunmar

Sama runko, turisti- ja ammittiversioina ??

Utössä paikalliset sanoo kun kysyy, miksi he käyttävät tällaista venettä, vastaus on: kun on päästävä mantereelle kelissä kun kelissä.

Näissä on yleensä sama kone kuin meillä on;

Volvo Penta AD41, kuusisylinterinen 3,6 litrainen meridiesel ilman mitään nykyelektroniikkaa.

Nykyisin suositaan tällaisia perämoottoriversioita saaristossakin, yhdysveneinä, mutta eivat nuo ulkosaaristolaiset tällaisiin sotkeennu.

Vaikka varmaankin hyviä veneitä, ja varsinkin nykytekniikalla tehdyt, vimosenpäälle olisivat. Ainakin olisi helppohoitoinen.

maasturi

Näitä kutsutaan merten maastureiksi, eikä suotta.

Kulkevat kuin junat, paljon massaa ja iso kone, mutta on myös kallis käyttää. Vähän niinkuin RangeRover V-8:lla, köyhät kyykkyyn.

Kyllä siellä varakkaimmilla saaristolaisilla tällaisia on ja paljon, mutta vain varakkaimmilla.

Targa oli se, joka rakensi tällaisen imagon.

Onneksi on markkinoille tullut muitakin melkeinpä samanlaisilla kuten kuvan Sargo. Hieno vene, Kävin kuolaamassa vene2017.

Kylmä totuus on, että vaikka ilmaiseksi saisi tuollaisen, ei olisi varaa ylläpitää, sen verran on pienet meidän eläkkeet.

Pilothouse

Pilothouse 755

Siinä on sitten edukkaampi versio samalla idealla kuin nuo kalliit maasturit.

Ympärikäveltävä, merikelpoinen ja nykysuuntauksen mukaisesti perämoottorilla.

Vähän oli koppi ahdas, eikä mielestäni muutenkaan pidempään retkeilyyn soveltuva. Viikonloppureissuille tai kalakaverin kanssa ihan hyvä ratkaisu, koska runko on hyvän mallinen, ei varmasti hätkähdä pienistä. Yllätykseni oli suuri, kun kyselin kulutuksesta, Se oli enemmän kun meidän parikymmentä vuotta vanhalla rouvalla.

Vallilan vene

Vallilan veneveistämö tekee mielestäni hienoja,perinteitä kunnoittavia puuveneitä uudistuotantona ja ovat käsittääkseni itse ne suunnitelleet,

Jos olisi rahaa, ehdottomasti teettäisin itselleni, anteeksi, meille tuollaisen. Silloinhan pääsisi itse vaikuttamaan sisustusratkaisuhin.

On suurin piirtein Sarza2:n kokoinen ja oloinen.

Kyllä puu on aina puuta.

Aquador on kulkenut avoimin mielin maailmalla ja tehnyt nykytrendin mukaisen DC-veneen, DC=päiväristeily.

Nykyihmiset eivät halua enää asua ahtaasti, joten tällä pääsee kylästä kylää nopeasti ja sielläpä sitten lämmin mökki(kylä)  odottaa palveluineen.

Hätätilassa keulan alla nukkuu jopa kolme-nelja, mutta aika ahdas on. Näitä näkee satamissa aika paljon. Maksavat kuitenkin 100 000€ ylöspäin ja tämä ei ole ”kuin” 27 jalkainen. n 8,5 metriä.Saman kokoinen kuin Sarza2.

Käytettyinä alkaa olemaan jo jonkin verran myynnissä. Eli ne, jotka vierastavat ”koppiveneitä”, siitä vaan. Montako tosi lämmintä ja hyväkelistä päivää meillä kesässä on?

Ole siinä sit jos sateinen keli yllätää. Ok, onhan tuolla jemmassa pressu kuten avoautossa, mutta ei se ole sama kuin ”koppi”veneessä.

Marino 8000 olisi muuten ihan kohtuullinen peli, mutta halusimme takana olevan avotilan, eikä korkeata kabiininkattoa. Hankala tällaisten iäkkäiden suorittaa rantautumista ankkuroiden tai poijuun kiinnittyminen. Nämä tosin säilyttävät hintansa erittäin hyvin, joten meidän oston aikoihin olivat meille liian kalliita, vaikka olisi ollut avotila takana. Muut Marinon isommat mallit, Shark tai Barracuda, jotka olisivat täyttäneet kriteerimme, olivat aivan liian kalliita meille.

kuva ruotsalaisesta myyntiesitteestä

Sitten vielä Flipper 760.

Käytiin muutamiakin katsomassa ja sisusta mallissa on juurikin sellainen , jota haettiin. Mutta, mutta. Veneen pohjan muoto ei oikein ole merelle suunniteltu. Liian ”tasainen”, joka tekee vähänkin kuoppaisella kelillä metkan teosta aika paukuttavan. Yksi myyjä jopa tunnusti moisen ominaisuuden meille. Hinta oli suurin piirtein samaa luokkaa meidän valinnan kanssa.

Niin sai Flipperi jäädä.

Jenkkien tapa tehdä DC-veneet perustuu taas siihen olettamukseen, että joko se on redillä, siis ankkuroituna vähän matkaa rannasta jonne joko uidaan tai jollalla melotaan, tai kylki- taikka peräkiinnityksellä laiturissa.

Miksi näin. Veneessä ei ole reilinkiä, ulkolaitaa, mitä pitkin voi kävellä ulkotilasta keulaan. Onhan noissa useimmissa portaat kääntyvälle tuulilasille, mutta käveleppä siinä sitten kaltevaa kantta pitkin keulaan pitämättä mistään kiinni, Ei tällä iällä enää.

Ja tuo avotila, hieno kun mikä. Antaas olla kun tuulee ja sataa tai on muuten vaan meidän kesä, viistoista astetta iltapäivällä, illalla vähän viileempää, voipi kylmä tulla.

Pentteri on yleensä tuolla alhaalla, makuutiloissa, joten käryt jääpi sinne, vaikka kuinka tuuletat, ajan kanssa kuitenkin, kun sisustus on noissa yleensä plyysiä tai jotain hienoo ”nukkakangasta”. Sit kun tonkin katoksen sivuilta laittaa kiinne, on tuulipintaa aikas paljon. Ei ole yks eikä kaks kertaa, kun kateltiin tommosen ankkurointipuuhia satamassa…….

Noita on paljon myynnissä ja kokoonsa ja varutustasoonsa nähden edullisia. Yhdessä vastaavassa käytiin Madamen kanssa. Siinä sitten Hän ihasteli, että onpa komee. Minä siihen että niin on, mutta hilpasehan nyt tonne
keulaan ulos.

Madam siinä hetken ihmetteli, meni kokeilemaan ja jätti yrityksen kesken, ei uskaltanut. Oli kuitenkun reippaasti kymmeniä kertoja tehnyt saman edellisessä veneessämme.

Tämän episodin jälkeen ei tarvinnut keskustella, miksi meillä ei ole Jenkkiä. Niin hyviä kuin ne ajettavuudeltaan ovatkin, sitä ei voi kiistää. Tehty isolle merelle.

Mikä on vikana nykyveneen suunnittelussa. Asuttavuus, ainakin näin ”fossiilin” näkökulmasta. Ovat todella hienon näköisiä, mutta kaikki käytännöllisyys unohdettu. Nyt siis tarkoitan kokoa 26 – 30 jalkaa, 7,5 – 9 metriä.

Kaikissa on takatila avoin, yleensä vain pressulla suljettava, ilman kunnollista väliseinää oven kera.

Kaikki äänet kuuluu niin sisälle kuin ulos !!!!

Ja maksavat maltaita, tämäkinkaltainen melkein 150t €, plus varusteet, kaikki kun nykyisin hinnoitellaan erikseen.

Ajettavuudeltaan tällaiset ovat ihan saman moisia kuin meidän vanha rouva.

Niinpä me sit päädyttiin Suomessa tehtyyn, meidän tarpeisiin oikealla tavalla suunniteltuun matkaveneeseen,

Finmar Magnum 805.

Ja loppu onkin sit historiaa …

Pääkaupunkiseudulla veneileville vinkkinä hyvästä venekerhosta, jossa edukkaaseen jäsenmaksuun, nyt 35.- €/vuosi, kuuluu tietenkin karsastuskin. Linkistä pääset tutustumaan sivustoon ja täyttämään liittymiskaavakkeen.

http://merihenkiset.fi/

Kuvien jälkeen kokemuksia viidestä kesästä, lähinnä kustannuksista.

Sarza2 vauhdissa

Tässäpä osa paikoista, missä Sarza2 vieraili kesän 2018 aikana.

Sarza2

Click to access magnum_myyntiesite.pdf

Sarza2

Koneella oli ajettu n 900 tuntia, kun saimme Sarza2:n.

vesivuoto

Ensimmäiset neljä kesää ilman ongelmia itse tekniikassa, paitsi, että alkoi vuotamaan vettä ja öljyä pilssiin. AD41 vika, ei kun ominaisuus, on, että kannen tiiviste alkaa vuotamaan oikealta puolelta vettä. Lähinnä se vuoto tulee kun nousee plaaniin tai jos joutuu ajamaan ”räkäplaanissa” eli n 14-16 solmun nopeutta, esim pahaan vastaaallokkoon.

Öljy tulee venttiilin varsien tarkistusluukkujen tiivisteiden välistä, joiden vaihtaminen olisi pitänyt tehdä, kun kansi oli pois, vaan tein sen myöhemmin, tosi fittimäinen homma, mutta vuoto loppui.

Periaatteessa vika ei ole paha, mutta mielen rauhaa häiritsevä. Koneela tuolloin ajettu karvan alle 1500 tuntia.

Niinpä syksyllä 2018 otettiin kansi pois, jotta saatiin uusi tiiviste väliin. Kustannus olisi tuolla hommalla ollut n 1000 €, mutta samalla uusittiin suuttimet, tarkistettiin venttiilit, putsattiin väljäähdytin ja lauhdutin, pakoputkeen korjaussarja, ettei syövy enempää ja muuta tarkistusta. Näin ollen nousi alkuperisestä n 1600 €. Mutta nyt tietää, että ei pitäis tulla mitään seuraavaan 1500 tuntiin. Suurin osa veneilijöistä ajaa n 50 tuntia kesässä, että saapi laskea, montako vuotta kestäis.

Meinas unohtua, starttin jouduin uusimaan ensimmäisenä kesänä.

Kaiken maailman lisävarusteisiin onkin mennyt sitten tonni poikineen; tutka, vhf, uusi pressu, uusi jääkaappi, uusi sähköinen wc, sähköinen ankkurivinssi, plus muita mukavuutta tai turvallisuutta lisääviä juttuja. Ainoastaa jääkappi oli pakko, kun lopetti viilentämisen.

Kaiken kaikkiaan, jos arveluttaa vanhan veneen hankinta, niin kyllähän sen perus siisteys kertoo yleensä sen tekniikankin kunnon.

Ostakaa vähän käytetty, tai miksei paljonkin ajettu, jos se on asiallisesti pidetty ja kone huollettu. Tai jos on paksu lompakko, uusi.

Jos haluaa lisätietoja ylipäätään, saa laittaa sähköpostia: reino.komi@gmail.com

Löysin vanhan videon, jossa näytetään uuden, korkeamman pressun tekoa.

googlekartta ja paikka, missä verhoomon toimipiste

Itse tein korotusosan mahonkilaudasta ja listoista, jotta sain kunnollisen seisomakorkeuden avotilaan.

Verhoomo Lampi teki ensin kaavat ja sitten kävi vielä ompelemansa pressun koeasentamassa ennen lopullista asennusta.

Täytyy antaa 10+ Verhoomolle, niin hyvää työtä teki. Ei varmankaan halvin, mutta mielesäni yksi parhaista, ellei paras. Toimipiste löytyy ihan googlettelemalla:

Lampi merellä töissä

4 comments

  1. Kivan näköisiä veneitä! Itse innostuin veneilystä tänä kesänä oikein toden teolla kun olimme tuttaviemme veneellä lähes joka viikonloppu Turun saaristossa. Loppukesästä heille tuli jotakin vikaa sisämoottoriin, joten jouduimme lopettamaan kauden hieman ajoissa. Nyt haaveilen omasta veneestä, ensimmäiseksi kulkupeliksi joku ajettavuudelta helpohko olisi passeli.

    Tykkää

  2. Gomia on Sarza! Mieli tekis retkivenettä kun muutettiin meren rannalle, mutta ei taida budjetti ihan lähiaikoina riittää 🙂 nyt ajellaa 5 hp suzukilla toistaiseks..

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.