Loviisa ti-ke 6-7.6

6.6. tiistai

Herätyskello soi seitsemältä, koska päätimme lähteä Loviisaan. Se oli tehtävä aikaisin ennustettujen tuulten vuoksi. Sen verran ovat isot välit saarilla näillä merialueilla, että pitää kunnioittaa mitä sääpalvelu meille kertoo. Nyt oli melko tasaista, paitsi loivia eilisen maininkeja.

Siksi saimmekin pitää kelpo vaihtia, joten 21 mailin matkaan ei mennyt kuin tunti kymmenen minuuttia kaikkine satamamanöövereineen.

Sataman laiturit eivät olleet muuttuneet miksikään, mutta satamatoimisto oli saanut sitten viime käynnin uuden rakennuksen.

Herkkujakin olisi tarjolla.

Tämä on varmaankin yksi halvimmista palvelusatamista koko eteläisessä Suomessa. 20.- €/vrk sisältää kaiken. Saunan voi lämmittää silloin kun itselle sopii, on pesutupa ja iso, siisti oleskelutila keittiöineen. Tällaisia lisää.

Maisema on tietysti vähän erilainen kuin saarissa, mutta eipä tässäkään mitään valittamista ole.

Kauppaan piti päästä. Kaapit alkoivat olla jo aika tyhjiä.

Yllätyksenä tuli ”manteraan” lämpö. Täällähän tarkenee ilman pitkiä kalsareitakin 😉

Kaivoa ei kokeiltu tulisiko vettä, mutta aikoinaan varmaankin ollut elintärkeä kyläläisille.

Matkalla ohitimme puistikon, jolla on nimikin. Se ei sanonut meille mitään. Siksipä piti mennä googlen ihmelliseen maailmaan:

Schillmarkin puisto sijaitsee Loviisan historiallisen alakaupungin sydämessä. Loviisan perustamisvuonna syntynyttä kuvataiteilija Nils Schillmarkia (1745-1804) on muistettu nimeämällä katu ja puisto hänen mukaansa. Erityisesti muotokuvia tehnyttä Schillmarkia pidetään Suomen tunnetuimpana 1700-luvun maalarina. Hän asui nimikkokadullaan ja kuoli Loviisassa. Puistoon on sijoitettu taiteilija Taisto Huttusen teos ”Merinousukas”.

Loviisan alakaupunki on yksi maamme yhtenäisimmistä 1700-luvun kaupunkialueista, jonka asemakaava, kaupunkirakenne sekä rakennuskanta ovat säilyneet hyvin. Pitkille ja suorille katunäkymille antavat leimansa 1700-luvun lopulla ja 1800-luvun alkupuolella rakennetut pienikokoiset rakennukset.

Kauppareissulla kävimme useammassa kirpparissa, mutta nyt ei löytynyt mitään ostettavaa.

Saunassa kävimme alkuillasta ja sen jälkeen tilasimme valmiit ruuat veneeseen.

Helppoa kokille 😉

7.6. keskiviikko.

Tänään päätettiin olla reippaita ja niinpä kävelimme S-marketille. Matkaa oli 2.2 km suuntaansa. Yleensä ei kauppareissulle viitsitä noin pitkälle mennä, mutta onhan meillä ”lomalla” ollessamme aikaa. Reppu täysi ruokaa palasimme veneelle ja pienen huilin jälkeen uudelleen kaupungille. Nyt kohteena ravintola Saino. Olemme ennenkin käyneet tässä nepalilaisessa paikassa ja kertaakaan emme ole pettyneet. Emme nytkään.

Matkalla puistossa oli puiden runkojen ympäri kierretty tämmöisiä? Ei mitään käsitystä niiden tarkoituksesta. Jos olisikin ollut yhdessä puussa, mutta kun kaikissa.

On kuulemma tämmöistä:

”Liimapanta Natural Control hyönteisille.

Myrkyttömän Natural Control -sarjan liimapanta kiinnitetään puunrungon ympärille. Näin suojellaan puuta ryömiviltä ja runkoa pitkin kiipeäviltä hyönteisiltä.”

Taas oppi jotain uutta. Tämän tiedon sain Facebookin Suomalainen luonto- foorumilta.

Puutaloja täällä riittää ja veikkaanpa, että ovat suojeltuja. Jääpähän tuleville sukupolville ihmettelemistä.

Lokilla on poikanen tässä laiturin alkupäässä. Nyt oli pikkuinen saanut kalaa. Kuva on epäselvä, koska piti aika hätäisesti otos tehdä. Hermostui tuo emo aika lailla läsnäolostani.

Illalla käytiin vielä saunomassa.

Kyllä meidän kelpaa.

Seuraavaan kertaan.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.