31.7. Jäätiin vielä Enklingeniin

Eiliseltä unohtui yksi juttu.

sauna vastakkaiselta rannalta ilta-auringossa

Täällä kävi kalastaja myymässä kalaa. Olisin halunnut savuahventa, mutta kun oli kolme pakattu umpioon, samaan pakettiin, passasin. Yksikin olisi riittyänyt, sen verran kookkaita olivat.

kalastaja Kumlinge’sta

Onnekseni hän löysi veneestään yhden pienen savusiian, joten siitä kaupat tehtiin, 15.- €. Eilen illalla söin siitä puolet ja tänään sitten olis iltapalaksi tarkoitus loput särpiä. (Ja niin myös tein).

Kalastaja kävi myös tänään täällä kaupoilla, mutta nyt en mennyt ostelemaan, mutta onneksi aika moni muu kävi.

Yöllä alkoi sitten tuuli nousta, joka oli ennustettu, johon heräsinkin sitten. Onneksi nukahdin aika nopeasti uudelleen.

Aamulla osa veneistä lähti jatkamaan matkojaan ja muutama uusi tuli tilalle. Nyt on sitten suomalaiset vähemmistönä tässä satamassa. On ruotsalaisia ja yksi saksalainenkin.

Moottoriveneet myös vähemmistönä. Kuusi vastaan kolme.

Paikallinen kauppias oli kertomansa mukaan talvella kunnostanut lainattavia pyöriä, jotka satamassa ovat meitä veneilijöitä varten. Niinpä päätettiin testata kahta ja hurautettiin kaupalle. Pienet olivat ostokset, mutta kun jädetkin ostettiin, tarjosi kauppias meille kahvit.

Siinä sitten kaupan pihalla nautittiin lämpöisessä auringon paisteessa jädet ja kahvit. Tähän ei onneksemme tuulikaan käynyt, vaikka satamassa puhuri oli puuskissa oikeesti aika kova.

Huomiseksi luvanneet lempeimpiä tuulia, joten ehkäpä päästään jatkamaan matkaa.

Tänään oli ruokana yrtibroiskua ja kohta jo tavaksi tulleet lisukkeet.

Kyllä kokin kelpaa näissä maisemissa kokkailla, melkeinpä ilokseen ; – )

Tuo taustalla näkyvä laituri ei ole mikään aallonmurtaja, vaan tolppien päälle rakennettu, joten väylältä saattaa tulla välillä ohiajavien aallot heiluttaen laituriin kiinnitettyjä veneitä.

Eipä tähän aikaan vuodesta montaa venettä mennyt ohi, että olisi haittaa ollut.

Alkuillasta kahvit keitin ja kaupasta ostetut korvapuustit nautittiin. Ne olivat vielä lämpimiä, kun ostettiin. Kaippias oli paistanut ne ihan itse. Hyviä olivat. Samoihin aikoihin hän tuli keräämään satamamaksut. Tuolloin mainitsin, että huomenissa poistumme. Kun selvisi, että johonkin luonnon helmaan mennään, pyysi merikortin nähtäville ja piirsi siihen ympyrän, että tuonne. Näytti olevan sellainen lahden pohjukka, jonka edessä pari kiveä. Kun mainitsin niistä kivistä, hän totesi, että siinä mitään kiviä ole. Huomenna sitten nähdään.

Madam otti skypepuhelun veljelleen Ruotsiin ja siinä meni sitten uutisetkin ohi. On se nykytekniikka ihmeellestä. Siinä vaan veneessä läppärillä näkee livekuvaa melkein ”toiselle puolen” maailmaa. Ja niin ovat taas hekin kartalla, missä mennään ja mitä on tapahtunut.

Veneemme takapuolella, noin kuuden mailin (n 10 km) etäisyydellä sijaitsee Kumlingen laivalaituri.

Kumlingen yhteyslaivan satama

Siellä näkyi lastaus/purku olevan meneillään.

Lainaus:

Kumlinge sijaitsee suunnilleen Ahvenanmantereen ja Manner-Suomen puolivälissä. Länsipuolella on Teilin ja itäpuolella Lappveden merenselkä. Kunnan pääsaari on Ahvenanmaan saarista pinta-alaltaan seitsemänneksi suurin. [7] Pääsaarella sijaitsevat kunnantoimisto, kauppa, apteekki, Ålandsbankenin konttori ja kunnan ainoa koulu. Muut suurehkot saaret, joihin on säännölliset kulkuyhteydet, ovat Enklinge, Seglinge ja Björkö. Enklingessä ja Seglingessä toimineet koulut on suljettu. Pienempiä saaria, joista suurin osa on asumattomia, on useita satoja. Kumlingen saaret ovat pinnanmuodoiltaan matalia ja yleisilmeeltään karuja

Kumlingessa on 315 asukasta (31. tammikuuta2020)[2]

Kumlinge sijaitsee saaristossa, joten kunnan alueelle pääsee lähinnä vesitse Ålandstrafikenin liikennöimillä lautoilla joko BrändöstäFöglöstäLumparlandistaSottungasta tai Vårdöstä. Kumlingellä on kuitenkin myös oma ympäri vuoden käytössä oleva lentokenttä.

Kunnan sisäistä liikennettä hoidetaan lautalla pääsaaren ja Enklingen välillä sekä lossilla pääsaareen liittyvän Snäckön ja Seglingen välillä. Kumlingeen kuuluvaan Björkön saareen on lossiyhteys Brändöön kuuluvan Lappon kautta.

Kumlingessa on koko peruskoulun kattava koulu eli luokka-asteet 1–9.[17] Lukuvuonna 2017–2018 koulua kävi 24 oppilasta. Koulurakennus on valmistunut 1953 ja remontoitu perusteellisesti 2000-luvun alussa.[18]

Siinäpä pieni alueen historiapläjäys.

silta mikä silta

Koska liikumme aika paljon täällä saaristossa, haluan sen historiasta myöskin jotain tietää, siksi lisäilen näitä tänne, josko muillakin olisi samanlaisia kiinostuksen kohteita.

Mollukka teki sillan, jota pitkin ei kannata yrittää mennä ; – )

Ja olihan se pakko zoomata ja katsoa, osaisinko pikkuhiljaa jo ottaa kunnon kuvan?

ei näkynyt ketään, vieläkään, tuolla tallaamassa

Huomiseen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.